NLDE

Omgeving

Twente, Landgoed van Nederland!

Het Lutterzand omgevingLandgoed het Meuleman en het natuurbegied Het Lutterzand liggen in Noord Oost Twente. Aan de oevers van de Dinkel, een riviertje dat zich door het landschap slingert, en vlak bij de stuwwal uit de ijstijd. Een afwisselend landschap en omgeving, rijk aan natuur, cultuur, geologische verrassingen en met een bescheiden, maar ook trotse bevolking.

De stuwwal, met de Tankenberg (88m), Paasberg en Hakenberg ligt op enkele kilometers van het laagste punt van Twente, de Dinkel (25m). Dit gedeelte van Twente kenmerkt zich door haar kleinschalige landschap. Oude Twentse boerderijen (Los Hoes), essen en houtwallen wisselen af met naaldbossen, akkers en weilanden. De ruilverkaveling heeft in dit deel van Twente haar werk niet afgemaakt!

Twente heeft een textiel-achtergrond. Zo’n 200 jaar geleden bouwden enkele families grote textielfabrieken. Ten Cate, van Heek en Scholten zijn vroegere textielfamilies.

Sommige van deze namen kom je nog steeds tegen op fabriekshallen, af als naamgever in parken of pleinen in verschillende Twentse dorpen en steden. Met de textiel gaat het inmiddels wat minder. Maar wat over is gebleven zijn de vele landgoederen, bossen, landhuizen en kastelen die de textielbaronnen in vroeger tijden lieten aanleggen.

Landgoed Singraven omgevingZo ligt op korte afstand van de camping Kasteel Singraven, Havezathe het Everlo, bomenpark Arboretum Poort Bulten en net over de grens, uit de tijd van ver voor de textiel, Bad Bentheim.

Twente kent een uitgebreid fietspaden en wandelpadennetwerk. Veel van deze bezienswaardigheden in deze omgeving zijn zo met elkaar verbonden.

Ook liefhebbers van kunst en cultuur komen in Twente goed terecht. Zo heeft Ootmarsum, het oudste stadje van Twente, veel galerieën en musea. In Enschede hebben we onder andere het Rijksmuseum en het Natuurmuseum. Of bezoek het Duitse Münster. Een prachtige stad met een middeleeuws centrum!


Twente