NLDE

Omgeving

Twente, Landgoed van Nederland!

Het Lutterzand omgevingLandgoed het Meuleman en het natuurgebied Het Lutterzand liggen in Noord Oost Twente. Aan de oevers van de Dinkel, een riviertje dat zich door het landschap slingert en vlakbij de stuwwal uit de ijstijd. Een afwisselend landschap en omgeving. Rijk aan natuur, cultuur, geologische verrassingen en met een bescheiden, maar ook trotse bevolking. Niet voor niets wordt dit gedeelte ook wel de schatkamer van Twente genoemd.

Ons prachtige Esdorpen-landschap

De stuwwal, met de Tankenberg (88m), Paasberg en Hakenberg ligt op enkele kilometers van het laagste punt van Twente, de Dinkel (25m). Dit gedeelte van Twente kenmerkt zich door haar kleinschalige landschap. Oude Twentse boerderijen (Los Hoes), essen en houtwallen wisselen af met naaldbossen, akkers en weilanden. De ruilverkaveling heeft in dit deel van Twente haar werk niet afgemaakt!

Historie in textiel

Twente heeft een textiel-achtergrond. Zo’n 200 jaar geleden bouwden enkele families grote textielfabrieken. Ten Cate, van Heek en Scholten zijn slechts enkele voorbeelden van deze vroegere textielfamilies.

Sommige van deze namen kom je nog steeds tegen op fabriekshallen of als naamgever van parken of pleinen in verschillende Twentse dorpen en steden. Met de textiel gaat het inmiddels wat minder. Maar wat over is gebleven zijn de vele landgoederen, bossen, landhuizen en kastelen die de textielbaronnen in vroeger tijden lieten aanleggen.

Landgoed Singraven omgevingKastelen, buitenplaatsen & landhuizen

Zo ligt op korte afstand van de camping Kasteel Singraven, Havezathe het Everlo, bomenpark Arboretum Poort Bulten en net over de grens, uit de tijd van ver voor de textiel, het kasteel van Bad Bentheim.

Twente kent een uitgebreid fietspaden- en wandelpadennetwerk. Veel van deze bezienswaardigheden in deze omgeving zijn zo met elkaar verbonden.

Musea & Cultuur

Ook liefhebbers van kunst en cultuur komen in Twente goed aan hun trekken. Zo heeft Ootmarsum, het oudste stadje van Twente, veel galerieën en musea. In Enschede hebben we onder andere het Rijksmuseum en de Museumfabriek.  Het Duitse Münster is het bezoeken meer dan waard. Een prachtige stad met een middeleeuws centrum!

Twente