Home / Actualiteiten / eprecofix

Positieve ervaring na testen fixeermiddel eikenprocessierups

Het fixeermiddel EprEcofix® is uitgebreid getest, zowel in laboratoria als in de praktijk. We hebben de samenstelling net zo lang aangepast totdat we de ideale formule hadden. Dankzij de hoge concentratie werkzame stoffen, kunnen er meer nesten behandeld worden dan met de andere beschikbare fixeermiddelen. EprEcofix® is daarmee tevens het voordeligste fixeermiddel op de markt. 

Bij de ontwikkeling van EprEcofix® stond een 100% natuurlijke samenstelling voorop. Bestrijding van de eikenprocessierups mag volgens onze visie geen schade toebrengen aan de overige flora en fauna, teneinde het ecosysteem niet te verstoren. Bovendien mag de gebruiker van het middel vanzelfsprekend geen gezondheidsschade oplopen.

EprEcofix® is daarom vrij van toxische stoffen, zware metalen, oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen. Het middel is uitgebreid getest en goedgekeurd op onder andere de werking, houdbaarheid en ingrediënten. EprEcofix® voldoet aan de EG-Verordening nr. 1907/2006. Hier vindt u het Veiligheidsinformatieblad.

Een van de proeflocaties, die EprEcofix® voor de bestrijding van de eikenprocessierups gebruikt heeft, was Landgoedcamping Het Meuleman.Proeflocatie Twente voor bestrijding eikenprocessierups

Landgoedcamping Het Meuleman ligt in Twente, te midden van het prachtige natuurgebied Het Lutterzand en aan de oever van de Dinkel. Het gebied dichtbij het dorpje De Lutte, gelegen in de gemeente Losser, trekt jaarlijks veel toeristen.
De camping is zeven hectare groot, waarvan twee hectare uit natuurgebied bestaat. De 113 kampeerplaatsen liggen dan ook verspreid in het bos en langs het heideveld. De natuur en de aanwezigheid van een grote zwemvijver maken het tot een zeer geliefde camping. 

Echter, de aanwezigheid van de eikenprocessierups leidde tot begrijpelijke klachten van de campinggasten. Eigenaresse Cathelijne Grobbee: “Twee jaar geleden heb ik deze camping overgenomen en de overlast baarde mij wel zorgen. Het laatste wat ik natuurlijk wil, is dat mijn gasten last hebben van de brandharen van de eikenprocessierups. Immers, de klachten zijn niet mals. Je kan er echt goed last van krijgen. Ik wilde de rups echter wel op een natuurlijke manier bestrijden. Dat past bij mijn eigen visie, maar ook bij die van de camping en mijn campinggasten. De mensen die hier komen, zijn over het algemeen natuurliefhebbers. ‘Kom de natuur beleven’ is dan ook de slogan van onze camping. Dus als ik bestrijdingsmiddelen inzet dan moet dat zo natuurlijk mogelijk gebeuren. En hoewel ik als campingeigenaresse nog geen ervaring had met het bestrijden van de eikenprocessierups, had ik dat als burger wel.

De gemeente waar ik woon, gebruikt methodes die niet diervriendelijk zijn en schadelijk voor het ecosysteem. Deze worden biologisch genoemd en dus denken mensen dat het dan wel goed zit. Maar biologische methoden en middelen zijn niet per definitie goed voor het milieu. De methode waarbij aaltjes worden toegepast, heeft bijvoorbeeld een keerzijde. Ze doden ook ander rupsen die niet schadelijk zijn. Dat betekent ook dat de vogeltjes minder te eten hebben of zelfs de vergiftigde rupsen eten”. 

Noot redactie: zie ook dit NOS-artikel waarin een entomoloog en boswachter toelichten dat de aaltjes-methode niet onomstreden is.

Grobbee vervolgt: “Ik kwam in contact met Collin van den Dolder van Rupsenval en Rob Damink van EprEcofix®. Zij vroegen of mijn camping als proeflocatie kon dienen voor hun producten. Vanwege het natuurlijke karakter van hun middelen was ik meteen enthousiast. Vooral ook omdat het écht biologisch is en alleen de eikenprocessierups bestreden wordt.”Test eikenprocessierupsbestrijding Overijssel

“In 2020 werd gestart met Processiestop. Een transparante korf die de rups in processie ondervangt en daarmee verzamelt. Dit op veilige hoogte voor mens en dier. Dankzij de transparantie konden we goed monitoren wanneer de korf vol zat om deze vervolgens leeg te zuigen. In 2021 hebben we ook het middel EprEcofix® toegepast. Voor een nauwkeurige monitoring is toen direct een feromonenval geplaatst. Deze bevat feromonen die de vlinder van de eikenprocessierups aantrekken. Het aantal gevangen eikenprocessierupsvlinders geeft een goede indicatie van de aanwezigheid van de processierups. En dus ook van het effect van de bestrijdingsmiddelen. Deze nauwkeurige werkwijze past helemaal bij Rob en Collin. Zeer regelmatig kwamen ze de camping bezoeken om te zien wat de stand van zaken was.”Gebruikerservaring EprEcofix® 

Grobbee besluit: “Ik ben enorm blij met deze samenwerking en de middelen. De korf en EprEcofix® beschermden mijn campinggasten tegen de rups en losgeraakte brandharen. En het werkte. Terwijl ik de afgelopen jaren iedereen in de omgeving hoorde klagen over de eikenprocessierups, kwam er van onze camping geen enkele klacht meer binnen. Het grootste voordeel voor mij is dat EprEcofix® alléén de eikenprocessierups doodt en verder geen schade toebrengt. Bijkomstig voordeel is dat het makkelijk toepasbaar is en stukken voordeliger dan andere bestrijdingsmethodes. En erg fijn dat er geen groot materieel nodig is. Dat is niet alleen kostbaar maar ook niet op elk terrein gewenst of mogelijk. ”


Landgoedcamping Het Meuleman

Kom de natuur beleven

Het Meuleman is dé landgoedcamping in Noord-Oost-Twente waar rust en recreatie op een hele bijzondere plek in de natuur samenkomen. Het landgoed bestaat uit meer dan 300 hectare bossen, cultuurgrond en heidevelden. De camping is zeven hectare groot, waarvan twee hectare natuurgebied. Er zijn 113 kampeerplaatsen. Alle campingplekken zijn ruim en natuurlijk aangelegd. Daarnaast beschikt de camping over vijf vakantiehuisjes (4-8 personen), een luxe yurt, verschillende ingerichte tenttipi's en een oldtimer camper.

Voldoende te beleven

Op de camping valt er voldoende te beleven. Zo zijn er speelplekken, een zwemvijver met strand en worden in het hoogseizoen natuurlijke activiteiten georganiseerd, zoals: hutten of zandkastelen bouwen, vlaggenroof, wolvilten, broodjes bakken, oud-Hollandse spelletjes en speurtochten. 

Ook in de omgeving valt er genoeg te doen.

  • - Kasteel Singraven nabij Denekamp
  • - Havezathe het Everlo nabij Rossum
  • - Kasteel Bad Bentheim in Duitsland
  • - Galerieën en musea in Ootmarsum
  • - Dierentuin en middeleeuws centrum van Münster in Duitsland
  • - Buitenzwembad in Ochtrup Duitsland
Zoek & boek